Gingivita, cauza principala a caderii dintilor

Gingivita, cauza principala a caderii dintilor

Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor.

Gingia sanatoasa are culoarea roz deschis, este ferma si adera la osul alveolar. Are o textura punctata, dar nu prezinta ulceratii si nu sangereaza la periaj sau in timpul alimentatiei. Gingivita presupune inflamarea gingiei.

Factori de risc

Exista o serie de factori de risc in cazul gingivitei:
– fumat;
– diabet;
– medicamente (contraceptive orale, steroizi, anticonvulsive, chimioterapie);
– carii;
– aparate dentare nepotrivite;
– plombe distruse;
– sarcina;
– factori genetici;
– imunitate compromisa (HIV/SIDA).

Simptome

Multe persoane nici nu sunt constiente de faptul ca sufera de gingivita. Este posibil sa aiba boala fara niciun simptom. Cu toate acestea, gingivita prezinta urmatoarele simptome:

– gingii rosii, iritate si umflate;
– gingii care sangereaza la contactul cu periuta de dinti sau cu ata dentara;
– gingii retrase;
– pierderea dintilor;
– schimbarea alinierii dintilor (malocluzie);
– puroi intre dinti si gingii;
– durere la mestecat;
– dinti sensibili;
– respiratie urat mirositoare care nu dispare nici dupa periaj.

Diagnostic

In timpul unui examen stomatologic, medicul va observa starea gingiilor. Va constata daca s-a produs retractia gingivala, daca exista infectii. De asemenea, el poate recomanda o radiografie care sa ii indice eventuala pierdere de masa osoasa.

In urma discutiei cu pacientul, va stabili daca acesta se incadreaza in zona de risc pentru gingivita. In cazul in care gingivita este avansata, medicul poate recomanda tratament efectuat de un ortodontist.

Tratament

Tratamentul gingivitei consta intr-o igienizare profesionala realizata de catre medicul stomatolog. Acesta va efectua detartraj supragingival si subgingival pentru eliminarea placii bacteriene si a tartrului. In anumite cazuri, poate decide indepartarea anumitor parti de dinte afectate.

De asemenea, ar putea prescrie o serie de medicamente pentru reducerea inflamatiei. Apa de gura poate fi folosita pentru a dezinfecta cavitatea bucala.

Profilaxie

Periajul dentar corect si regulat este principala modalitate de prevenire a gingivitei si, implicit, a pierderii dintilor. O dieta echilibrata si reducerea cantitatii de zahar din alimentatie previn formarea placii bacteriene.

De asemenea, vizita regulata la cabinetul stomatologic are rolul de a depista din timp eventuala afectare a gingiilor.

Share:

Leave comment